NL-Alert heeft nog haken en ogen

De meeste bezitters van een mobiele telefoon hebben een toestel welke niet is geschikt om alarmberichten te verkrijgen van NL-Alert. De nieuwe waarschuwings-dienst van de Nederlandse overheid werkt nog niet op alle telefoons. Ook op de 3G netwerken van T-Mobile en Vodafone werkt NL-Alert nog niet.

Onder de smartphones waarop de NL-Alert berichten niet te ontvangen zijn, bevinden zich onder andere de populaire iPhoneen Nokia Lumia. Deze mobiele telefoons hebben een marktaandeel van zo’n 45%. De dienst werkt daarentegen wel op alle Samsung Galaxy’s en op de Sony en HTC Android telefoons. NL-alert moet in deze gevallen wel eerst geactiveerd worden. Een andere negatieve uitzondering zijn de mensen welke een telefoon bezitten wel draait op een Custom Rom zoals Cyanogen Mod. Zelfs als het toestel wel voldoet kan je geen waarschuwingen ontvangen, mits je KPN als provider hebt, dan werkt het weer wel. Er moeten dan wel handmatig wat instellingen op de telefoon aangepast worden. Zo moet je kanaal 919 activeren en werken outbox meldingen niet.

KPN heeft een groot stuk van de mobiele telefoon markt in handen. Wanneer we hier bovengenoemde restricties overheen leggen dan kun je bij benadering zeggen dat in het gunstigste geval ongeveer 25% van de smartphone bezitters een melding van NL-Alert zou kunnen ontvangen. NL-Alert verstuurd de sms-jes met een aparte frequentie voor mobiele apparatuur. Het voordeel van dit aparte frequentie is dat deze nooit overbelast kan raken, omdat alleen de overheid hier gebruik van maakt. In rampgebieden kan de overheid dan altijd de bezitters van mobiele telefoon in een bepaalde straal van dat rampgebied informeren.

Dat niet alle gsm toestellen werken met deze waarschuwingsdienst is niet zo heel vreemd. Ons land is vooralsnog het enige land wat gebruik maakt van deze techniek. De Nederlands regering is hier reeds enkele jaren mee bezit en hadden gehoopt dat alle telefoon aanbieders inmiddels ook al zo ver waren om deze techniek probleemloos te integreren. Zo zijn er al meerdere gesprekken geweest met iPhone en Microsoft om een en ander te verspoedigen. De telecom aanbieders T-Mobile en Vodafone zullen waarschijnlijk het tweede kwartaal van 2013 in staat zijn om NL-Alert waarschuwingen te ondersteunen.

Gisteren om 12:00 uur heeft de eerste landelijke test plaatsgevonden. Wanneer je geen sms melding hebt van NL-Alert hebt ontvangen, dan is je provider of toestel nog niet geschikt. Een nieuwe mobiel kopen hoeft dus niet de oplossing te zijn. Het kan namelijk zijn dat je provider gewoon nog niet geschikt is om de berichten door te sturen naar hun gebruikers.

Comments are closed.