NL Alert waarshuwt mobiel bij ramp

Na lang wachten is deze week eindelijk het nieuwe alarm signaleringssysteem NL Alert van start gegaan. Minister Opstelten van Justitie heeft het startsein gegeven. Middels deze manier van alarmeren kunnen omwonenden van een ramp direct gewaarschuwd worden via hun mobiel.

Een veiligheidsadviseur geeft aan dat burgers bij een ramp zo rap mogelijk van informatie voorzien willen worden. Maar wat nog zwaarder weegt is dat de regering de betrokken omwonenden kan informeren over de gang van zaken via de mobiele telefoon. Snelle en accurate informatievoorziening is het allerbelangrijkste bij een incident.

De techniek is vrij simpel doch heel efficiƫnt. Wanneer je in een omgeving woont waar zich een incident aan het voltrekken is dan krijg je automatisch een melding op je gsm. Deze melding ontvang je van een meldkamer in de buurt.

NL Alert stuurt de berichten via een radiogolf. Dit betekent dat het bericht altijd aankomt, zelfs als telefoonverkeer niet mogelijk is. Op dit moment zijn 10 miljoen mobieltjes in staat deze incident meldingen te ontvangen. Dit is 50 procent van alle mobiele toestellen.

Niet alle telefoons kunnen deze berichten ontvangen. De populaire iPhone kan namelijk deze alarm informatie niet verwerken. De techniek gaat echter verder en men verwacht dat op korte termijn ook deze mobiel geschikt is om de meldingen van NL Alert te ontvangen.

Comments are closed.