Smartphone stelen vanaf 2015 verleden tijd

Een smartphone is altijd een gewild object geweest. Er zijn steeds meer mensen die een smartphone hebben. Er komen dan ook steeds meer modellen uit. Daardoor wordt telefoons vergelijken een hele klus. Toch weten we vaak van tevoren al welk toestel we willen hebben. Doordat de nieuwste telefoons steeds innovatiever, en daarmee duurder, worden, neemt het aantal diefstallen toe. Maar met een nieuwe wet in 2015 is het zomaar mogelijk dat het aantal diefstallen drastisch af zal nemen. Door het toestel te laten blokkeren kan de nieuwe eigenaar hier niets meer mee doen.

Smartphone gestolen? Blokkeren!

Veel mensen gaan niet zo voorzichtig met hun smartphone om. Hoe vaak komt het niet voor dat telefoons achteloos op een tafel in een café worden gelegd? Of leggen mensen hun telefoon op de balie bij de kassa en vergeten deze vervolgens weer mee te nemen? Op deze manier maken ze het smartphone jagers wel heel gemakkelijk.

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil iets aan die diefstallen gaan doen. En wel door het gestolen toestel op afstand te laten blokkeren door de provider. In het buitenland is deze wet al langer ingevoerd. Daar zien ze dat het aantal gestolen telefoons drastisch is gedaald. Door een blokkering wordt een smartphone namelijk onbruikbaar gemaakt. Hierdoor heeft de nieuwe eigenaar er niets meer aan. Hij kan hoogstens de onderdelen van de telefoon doorverkopen.

IMEI-code

De blokkering van mobiele telefoons geschiedt met behulp van de IMEI-code. Deze code bevat een serienummer waarmee je telefoon wordt geïdentificeerd. Door deze code te blokkeren, wordt de telefoon onbruikbaar gemaakt. Alle simkaarten worden geweigerd, ook die van andere providers. Mocht de wet er komen, dan gaat deze per 1 januari 2015 in. Tot die tijd dus nog even goed op je smartphone letten.  

Comments are closed.