Statiegeld heffing op GSM

De politiek in Duitsland maakt zich in deze krappe tijden druk om de kleintjes. Zo is er een idee geopperd van politieke beweging De Groenen om statiegeld te vragen van EUR 10 op elke verkochte nieuwe mobiele telefoon. Het statiegeld moet voorkomen dat kostbare grondstoffen op de afvalhoop belanden en eruit gehaald worden om her te gebruiken.

Volgens voorzichtige schattingen zouden er zo’n 100 miljoen oude mobiele telefoons in laden en kasten liggen, verspreid over heel Duitsland. Dit zei politica D. Steiner deze week in Berlijn. Ongeveer 1 op de 5 mobiel telefoons zouden met dit initiatief ingeleverd worden door de gebruiker. En EUR 10 wil je toch niet laten liggen.


De telecom branche Bitkom staat niet te juichen bij dit idee. Het zorgt voor ontzettend veel rompslomp en zal veel geld kosten om te implementeren. Tevens hebben de grotere mobiele telefoon maatschappijen al een eigen inzamelsysteem.

Ook in Nederland is dit idee al eens ter sprake gekomen in de politiek. Mobiele telefoons zitten propvol met kostbare en zeldzame materialen. Zo stelde een D66 politicus onlangs dat er in 2000 kilogram mobiele telefoons 100x meer goud zit dan in hetzelfde gewicht aan gouderts. Deze D66’er wil een Europees verbod op het weggooien en verbranden van deze waardevolle grondstoffen.

Een nieuwe mobiel kopen kan vooralsnog zonder statiegeld heffing en zal ook wel niet zo’n vaart gaan lopen.

Comments are closed.