Vrije parkeerplek zoeken met je mobieltje

Het vinden van een vrije parkeerplaats is een grote ergernis van de meeste mensen welke een afspraak in de stad hebben. Gelukkig is dit probleem binnenkort verleden tijd als het aan Minister Schultz van infrastructuur ligt. Dan kun je namelijk met je mobiele telefoon of navigatiesysteem een lege parkeerplaats zoeken. Het oeverloos rond rijden door de parkeergarage op zoek naar een vrije plek is dan voorbij.

De minister is bezig met de uitrol van een nieuwe technologische infrastructuur waarmee de locatie, het kostenplaatje en de openingstijden van parkeerplekken in kaart worden gebracht. De telecomproviders moeten deze gegevens vervolgens bij de mensen in de auto aanbieden. Deze informatie wordt voor de gewone gebruiker beschikbaar via een app op je smartphone of een toevoeging op je navigatiesysteem.

De grotere parkeerplaatsen in de grote steden gaan dit jaar een start maken met het in kaart brengen van alle parkeerplaatsen. Deze informatie moet uniform worden gemaakt, zodat ze in een applicatie kunnen worden gegoten welke zowel op een Android, Apple en Blackberry mobiele telefoon moet kunnen draaien. Wanneer de proef in de grote steden slaagt, zal al snel de rest van Nederland volgen.

Voor de technische realisatie van dit project wordt EUR 1 miljoen vrijgemaakt door de minister. Naast kostbare tijdswinst is het ook goed voor het milieu. Het vrijgeven van parkeergarage informatie voor het gebruik op smartphones maakt deel uit van het programma Beter Benutten van het ministerie. In 2015 zal volgens de huidige planning het overgrote deel van de Nederlandse parkeerplaatsen in kaart gebracht zijn.

Comments are closed.